5b52ec52ddf730841117c3a0894b7fb4.jpg

Informacija apie renginį

Renginio pavadinimas:Mokslinė konferencija "Fizinės, psichinės ir socialinės sveikatos aktualijos šiandieniniame pasaulyje"

Renginio pradžia: 2016-03-23 09:00

Renginio vieta: Lietuvos mokslų akademija (Gedimino pr. 3, Vilnius)

Kaip įveikti alergiją
Nemažai žmonių pasaulyje ir Lietuvoje kenčia nuo alerginių reakcijų, todėl visiems itin rūpi mokslo pasiekimai šioje srityje. Alergija – žmogaus organizmo reakcija į įvairias įprastines aplinkos medžiagas. Tai žmogaus imuninės sistemos problema. Nors didėja aplinkos užterštumas, tačiau svarbiausi yra genetiniai veiksniai. Net 85 procentai žmonių paveldi alergijos genus. Galime pasiguosti bent tuo, kad sergamumas alergija Lietuvoje yra 10 kartų mažesnis nei Europoje. Vaikai labiausiai linkę į alergiją maistui, o kitos alergijos formos pasireiškia žmonėms nepriklausomai nuo jų amžiaus. Kaip liudija vienas Europoje atliktas tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti maisto alergijos paplitimo dažnį Europoje, Lietuvoje net ketvirtadalis pirmųjų klasių moksleivių kenčia nuo maisto alergijos.
VU Medicinos fakulteto profesorė, Lietuvos mokslų akademijos tikroji narė Rūta Dubakienė teigia, kad moksliniai tyrimai Lietuvoje neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų. Žengiama koja kojon su naujovėmis. Viena svarbiausių krypčių – atrasti medžiagas, sukeliančias alergines reakcijas. Alergenuose yra daugybė antigenų, sukeliančių imuninį atsaką. Dabar žinoma per 40 žiedadulkių ir dulkių erkių alergenų antigenų, apie 20 gyvulių epidermio bei 60 mikroskopinių grybų antigenų. Jei du alergenai turi panašios struktūros ar tapačius epitopus, jie gali sąveikauti su tais pačiais antikūnais, dėl to įvyksta kryžminės reakcijos. Ši įvairovė yra svarbi alergeno savybė, nes daugėja peptidų, gebančių susijungti su HLA II klasės molekulėmis, daugėja stimuliuojamų ląstelių klonų. Lietuvos mokslininkai ieško nežinomų alergenų komponentų, tiria įvairius kiaušinio, namų dulkės erkių, lazdyno bei beržo žiedadulkių antigenus. Buvo nustatyta, kaip alergija maistui pasireiškia per pirmuosius dvejus su puse vaiko gyvenimo metų. Taip pat ir dažniausiai pasitaikantys maisto produktai, susiję su neigiamomis reakcijomis šioje amžiaus grupėje. Dabar planuojama iš naujo įvertinti studijoje dalyvavusius vaikus, sulaukusius mokyklinio amžiaus, siekiant nustatyti naujos alergijos maisto produktams pradžią ir sekti esamų alergijų eigą. Visuomenei informaciją apie alergiją teikiama tinklalapyje www.alergo.lt.
Ką apie alergiją maistui turi žinoti mokytojai, kaip atpažinti pirmuosius alergijos požymius ir apie pirmąją pagalbą, iškilus alergijos grėsmei, prof. R. Dubakienė papasakos mokslinėje konferencijoje Fizinės, psichinės ir socialinės sveikatos aktualijos šiandieniniame pasaulyje, kuri kovo 23 d. vyks Lietuvos mokslų akademijoje (Gedimino pr. 3, Vilnius). Renginyje, skirtame mokytojams ir moksleiviams, taip pat bus kalbama apie sveikos mitybos pagrindus, savižudiško elgesio paplitimą ir jo prevencijos būdus, apie Lietuvos mokinių gyvenseną ir mokytis motyvuojančią 3D pamoką.

Prisegti dokumentai:

2016-03-23 09:00:00
2016-03-23 23:59:59
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin